Archive | 01/01/2011

KADONNUT SYMBOLI

Tässä viime aikoina, menneen syksyn tuhatkerroksisen väsymykseni jälkeen, olen pohtinut symboleita. Symbolit ovat joskus käsityskyvyn yläpuolella. Yksi on usein yksi, mutta usein jotain muuta. Minä pidän enemmän siitä  ”jotain muuta.”  Yksi on yksin niin ehdoton.

Lasten piirustuksissa on usein aurinko. Johtuuko se siitä, että se auttaa näkemään. Peittää möröt ja pelot vuoteen alle. Tai elämä on vain lapsena noin kirkasta. Ehkä se tarkoittaa myös olemassaoloa? Muistatteko laulun: saahan aurinko olla, saanhan olla minäkin. Minä pidän siitä, tai pidin. Nyt en ole kuullut vuosikausiin.

Sanotaan lintujen tuovan kuoleman. Sanotaan uuden oven aukeavan kun entinen sulkeutuu. Ihmismielen kerrostuneisuus kätkee enemmän kuin todellisuudesta tiedämme. Silloin aurinko on liikaa. Kerrostumiin kannattaa tuoda valaistusta himmeällä liekillä: mikään ei erotu liikaa, kaikki on sopivan harmaata kunnes kerros on peitetty niin tutuilla esineillä, että valoa kannataa lisätä. On sittenkin turvallista.

Minkä haluaa peittää, mitä haluaa tuoda esiin. Itselle kuluneet ja käyttökelvottomiksi osoittautuneet valot tai huonekalut, ei niitä kannata laittaa kierrätykseen. Mutta jos on onnistunut ummehtuneen ja vanhan muokkaamaan ja suunnittelemaan uudemmaksi kantamalla sisään avoimia ovia tai tuomaan tuliaisina naurun tyrskähdyksiä: silloin voi hiukan hymyillä.

UUDEN VUODEN TYHJYYS

Aamulla ajatuksissani erikoinen otus, Salamanteri,  kävi vilkkaasti tämän vuoden kalenteriini kiinni. Suorastaan tarrautui, selasi kiireen vilkkaa jokaisen viikon ja kuukauden  lävitse. Ja huomautti mokoma räikeän värikkäästi vielä, että eihän täällä ole yhtään mitään. Kalenterissani. On vain avoimia kellonaikoja, joista voisi ne sovittua pujahtaa ystävyyden maailmaan tai luomaan uutta tekstiä tai vain varata ajan itselle.

Salamanteri loi pelottavan ammottavuuden tälle vuodelle. Vuosi pitäisi elää, mennä eteenpäin. Ja niinpä päätin heti  rajata elämäni lähimpään mahdolliseen sovitukseen: elän ensin vain tammikuun.  Kyllä ne loput 11 kuukautta tulevat sieltä joko Salamanterin häntänä tai huomaamattani.

Vuoden sovittelu uusien ja aiempaa parempien aikojen parissa  lohduttaa minua. Kun mennyttä vuotta voi selata taaksepäin kiitollisena niistä uskomattoman ihanista ihmisistä joihin olen tutustunut, ammottaa uusi vuosi tyhjyyttä täynnä. Olen jälleen alussa. Jälleen kalenteri tyhjänä. Ajoista. Uusista mahdollisuuksistani. Ja se on oikeastaan aika mukavaa.