Archive | huhtikuu 2010

KEVÄT, KEVÄT

Paljon ylistetty, paljon odotettu, paljon pelätty. Valon repivä raakuus, maan ruskeus vastakohtana. Keväällä kaikki on kuolleempaa kuin syksyllä, ja tuon kuolleen maan läpi täytyy vihreyden puhkaista kolo josta kurkistaa. Näin on ollut läpi tuhansien vuosien, näin on ollut läpi jokaisen ihmisen ikuisuuden. Ja silti se jaksaa kiehtoa. Jokainen kevät on uusi, jokainen kesä eletty nopeasti.

Kuinka monta runoa on kirjoitettu keväästä? Kuinka monta elämänalkua on verrattu kevääseen? Kuinka monta kertaa Nuuskamuikkunen on säveltänyt Kevätlaulunsa? Vain kerran. Kuten Niina Hakalahti runoilee: ”on yksi kevät, syksyjä monta”

Kuinka moni hetki on minulle ainutlaatuinen? Aamut, niitä on monta. Ja silti Kaikki elämän aamut ovat ainutkertaisia*. Kuinka monta iltaa kohtaan? Illat tulevat hiljaa, aamut räjähtävät silmille. Montako ainutlaatuista hetkeä mahtuu räjähdyksen ja hiljaisen väliin. En halua niitä laskea, en kertoa toisilla luvuilla. Haluan niiden näkyvän teksteissäni, tulevissa ja menneissä. Aika on ikuisuus. Runot hetkiä.

*Pascal Quignard: Kaikki elämän aamut (1992)

NAAMIO

Jäinen naamio kätkee ahnaita virtoja.

album: http://www.raila.fi/wp/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp/wp-content/uploads/dm-albums/naamio/

Inspiroidu -haasteena naamio.

”Kuvainnollinen tai konkreettinen, hauska tai vakava. Naamio voi olla leikkiä lapselle, suojamuuri aikuiselle tai mitä tahansa muuta tältä väliltä. Se voi olla piiloutumista ja kovaa ulkokuorta, mutta myös esiintymistä ja halua näkyä. Onko naamiosi huivi vai haarniska?”

ANTEEKSI

Montako kertaa on piilotettava kipu, pelko ja tuska,
lasinkirkkaaseen ja vain hänelle puhtaaseen ja ainoaan totuuteen,
joka viiltää ilmaa kovemmin, koskee kuin pienen merenneidon tanssi hiekalla,
mykkänä ja sanattomana.

Montako kertaa tulee sanoa rakastavansa,
kun hän kasvaa ohi turhan pelon,
kohti vapautta.

Tuleeko silloin kertoa, että rakastaa,
kun pelkää menettävänsä, että rakkaus olisi viimeinen sana,
jonka on kertonut, kun toisen mielestä tulisi pyytää anteeksi.

Antaa elää, lähteä.

Kuvan lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bouteille_nb.jpg

Oheinen Albert Seigneurien kuva erimuotoisista pulloista teoksesta Dictionnaire encyclopédique de l’épicerie et des industries annexes (1904) on tällä viikolla haasteen innoittajana. Eli kirjoittakaa runo kuvan herättämien ajatusten pohjalta. Runotorstain haaste on 164.

HYPPY

Sinisen syvyys oli upottava. Vaaleat aallot sinisellä merellä,
ja naisen hiusten vaaleus ulottui veteen.
Mies katsoi veden pyörteitä,
hän upotti kätensä veteen, siveli aaltoja.

Hän kaipasi. Hän hyppäsi pyörteisiin, kosketti.
Ja tiesi olevansa ikuisesti sidottu veteen.

*********************************************

Runotorstain 163. haaste on hyppy.

KELLO 9.00

Heräsin aamulla. Aukaisin silmäni. Herätyskello näytti seitsemää, ja tiesin että oli noustava. Sen tähden, että minulla oli kiire. Aikaa olisi enää kovin vähän. Tiesin, kohta kello olisi yhdeksän, ja silloin tapahtuisi jotain, mitä en halunnut koskaan edes alkavaksi. Kello yhdeksän. Pari tuntia. Tunsin vellovan olon vatsassani, nieleskelin. Yritin saada ruumistanikin hereille. Mieli oli jo herännyt, paljon ennen kuin kello soi. Ruumiini oli nukkunut, mieleni valvonut.

Käännyin vatsalleni. En välittänyt siitä, että niskaani koski. Vielä pari tuntia aikaa, ajattelin kauhuissani. Vieressäni ei ollut ketään. Ei ketään. Ajatuksissani pyöri ihmisiä, välillä ne olivat pyörivää massaa, massapallo suureni ja pieneni, se kasvoi, lisääntyi ja väheni. En voinut sille mitään.

Kunnes lopulta. Muistin. Muistin jotain joka auttaisi minut yli yhdeksän. Tiesin voivani nousta, laittaa radion auki, kuunnella. Kuunnella mitä halusin tehdä. Kuunnella odottamistani sinisen ja hiekan värisin askelin. Kävelin hiljaa ikkunan eteen. Ulkona oli valoisaa. Vieressäni oli jotain aukottoman turvallista. Halasin sitä ajatuksissani ja sanoin: Huomenta.

100 AJATUSTA

”Listaa sata haluamaasi asiaa tai ajatusta. Tee lista lapsen sanonnoista, omista ilon tai surun aiheista, musiikista tai ihan mistä tahansa.”

[album: http://www.raila.fi/wp/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp/wp-content/uploads/dm-albums/sata asiaa/]

Näitä listasin syksyllä. Haaste on Inspiksen sadas.

IHME JA KUMMA

 

IHME JA KUMMA, JOITA ITALIASSA RIITTÄÄ

”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Skräppää ihmeestä, kummasta tai ihmeestä ja kummasta.”

Inspiroidu -blogin 102. haaste.

Alla kaikki kuvat suurempina kuin skräpissä. La bella Toscana.

[album: http://www.raila.fi/wp/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp/wp-content/uploads/dm-albums/toscana/]

TAITEILE SABLUUNOILLA!

 

SAARISELÄN KAUNISPÄÄLTÄ

 

”Käytä erilaisia sabluunoita ja muotteja. Tuputtele maalia kakkupapereiden läpi tai leimaa piparkakkumuotilla sydämiä. Käytä valmiita sabluunamuotteja maalamiseen ja kuvioiden leikkaamiseen tai piirrä itse oma muottisi. Luo kivoja efektejä pitsien ja reikäpapereiden avulla. Taiteile sabluunoilla!”

Inspiroidu -blogin 101. haaste

Juu, tiedän. Värit ovat skräppileiskassani lähinnä  fantasiaa. Revontulet ei näy pilvisellä säällä, eivätkä Saariselän kuuset ole noin runsaita. Jos olisi halunnut lisää fantasiaa, voisi skräppiin lisätä ruskan värit. Maaruskasta pidän, paljon. Mutta halusinkin kuvata pohjoisen värejä. Ja kun Pitkäperjantai oli vielä noin pilvinen päivä.

Ja kunhan opin sen, kuinka saa pienoiskuvan suurenemaan vain näytön kokoiseksi;)

Mukavaa kevättä kaikille,

Railaterttu

PÖYTÄLIINA

Tämä liina on hauska.  Seuraavaksi haluan tehdä samalla tekniikalla orvokkitaulun. Ja tähänhän tarvitaan vehnäjauhoa ja vettä, sekä kangasvärejä…

[album: http://www.raila.fi/wp/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp/wp-content/uploads/dm-albums/jauho/]

KÄRSIMYS

Naisen käsi ojentuu sinua kohti,
hän antaa kätensä tarttua, kutsua.
Ja sanoo, kerron sinulle ensin elämäni,
kärsimykseni, vihani.

Nainen piirtää miehen eteen kysymysmerkin,
mies katsoo sitä edestä, mies katsoo sitä takaa.
Miksi kysymysmerkki, ja nainen kertoo.

Tahdon on vastaus, onko siihen todellista kysymystä.
Kun tapaamme ojennan sinulle kysymykseni,
vastauksia minulla ei ole.
Tiedän sanovani jotain,
se kertoo ihmisteni olevan Islannissa,
tai saarella, jonka alla virtaa joki,
kelluva saari.

Ihmiseni, minulle virtaavia jokia,
joiden kuohuihin ajelehdin ja odotan että pääsen rantaan.

Ihmiseni, saareni.

Runotorstain 161. haastesana on kärsimys.