Archive | 23/10/2010

KUVAILE ITSEÄSI KIRJOJEN NIMILLÄ

Sisareni Reija haastoi minut Tuulestatemmattua -blogissaan kertomaan elämästäni kirjojen nimiä käyttäen. Ja kun tämä (Klikkaa niin saat lukea viime syksyn listani) oli viime syksynäkin Tuuren haastamana mukavaa tekemistä, otin nytkin mieluusti haasteen  vastaan. Kaikki teokset löytyvät kirjahyllystäni vastoin omiakin oletuksiani. Uuden listani kirjat olen joko selannut tai aloittanut tai lukenut kokonaan, jopa montakin kertaa. Paitsi yksi  poikkeus, Alkulukujen yksinäisyys, mutta odotan kovin sen pariin pääsyä. 

Haastan mukaan kaari3 Wonders -blogista.

Oletko mies vai nainen?

Annan kirja (Fynn)

Kuvaile itseäsi

Luova mieli: Kirjoittamisen vimma ja vastus (Claes Andersson)

Kuinka voit?

Sanojen avaruus ( Torsti Lehtinen)

Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi

Virran molemmin puolin (Mirkka Rekola)

Kuvaile työtäsi

The Anxiety of Influence: A theory of Poetry (Harold Bloom)

Tuohipurje ja tähtilyhty: Rohkaisevia runokuvia evääksi elämän matkalle (Heli Pukki)

Kuvaile harrastuksiasi

Encyclopedia of Crafts (Martha Stewart)

Käsintehty paperi (Tuula Moilanen)

Leikkiä langoilla ( Tine Solheim)

Nukkekotikirja ( Vivienne Boulton)

Parempia valokuvia (Jukka Kolari – Peter Forsgård)

Sana kerrallaan: Johdatus luovaan kirjoittamiseen (Miisa Jääskeläinen)

Skräppäyksen käsikirja ( Louise Riddell)

Skräppää muistot talteen ( Alison Lindsay)

Minne haluaisit matkustaa?

Firenze ja Toscana (Kaupunkikirjat)

Kuvaile parasta ystävääsi

To Be a Friend (Saying and verses: Celebrating the Beauty of Friendship)

Mikä on lempivärisi?

Tuoreessa muistissa kevät (Mirkka Rekola)

Millainen sää nyt on?

Syystunnelmia ja joulun odotusta (Tiia Koskimies)

Mikä on paras vuorokaudenaika?

Auringonkierto (Saila Susiluoto)

Jos elämäsi olisi tv-ohjelma, mikä sen nimi olisi?

Eloonjääneen muistelmat (Doris Lessing)

Missä leikki loppuu (Saila Susiluoto)

Päivän mietelause

Kuinkas sitten kävikään? (Tove Jansson)

Sanovat sitä rakkaudeksi (Arno Kotro)

Millainen on parisuhteesi?

Jälleenrakennus (Bruce Fisher)

Kuka lohduttaisi Nyytiä (Tove Jansson)

Mitä elämä sinulle merkitsee?

Tarujen kirja (Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila)

Minkä neuvon tahtoisit antaa?

Hoitavat sanat: opas kirjallisuusterapiaan (Silja Mäki & Terhikki Linnainmaa) 

Käsityksesi kuolemasta?

Alkulukujen yksinäisyys (Paolo Giordano)

Mottosi?

Valoon ja tuuleen (Giannis Ritsos)

KIRJOITTAJAN HALU OLLA ESILLÄ

Kirjoittamisen opintojen aikana mietimme myös, kuinka kirjoittaja suhtautuu julkaisemiseen. Voisi ajatella, että kirjailija riemastuu kun hänen käsikirjoituksensa ylittää julkaisukynnyksen. Tai riemastuu, kuten minäkin myönnän tekeväni, kun saan jonkin tekstin tänne blogiini. Olen samalla kustantaja, kirjoittaja, portinvartija. Siis vastuussa kaikesta.

Muistan riemastuneeni, kun ensimmäinen juttuni meni läpi paikkakunnan lehdessä. No, paljon seuraajia se ei ole saanut. Mutta kuinka hassua se onkaan, että jokainen Kerro vielä –blogissanikin julkaisemani teksti tai ensimmäinen julkaistu juttuni tai edes ajatus painetusta runoteoksesta nostattavat väliin kylmän hien pintaan; sillä ennen kaikkea ne saavat pelkäämään. Pelkäämään että kukaan ei lue sitä. Että kukaan entisistä tai mahdollisista tulevistakaan lukijoistani ei ole kiinnostunut siitä mitä kirjoitan. Siksi ajattelen jokaista blogissani saamaani kommenttia ilolla, lämmöllä ja kannan niitä kuin aarteita mukanani.

Kuulin kommentin blogini kirjoittamisesta: haluan olla esillä. No, toden sanoakseni en halua olla esillä. En pystyisi olemaan edes harrastajanäyttelijä. Harrastajakirjoittaja kylläkin. Mutta haluan että tekstini ovat esillä silloin kun niin hyvin käy, että löydän itseäni kiehtovan ajatuksen, josta kirjoittaa.  Mutta välillä tunne on kuin lapsena äitini sanoessa minulle, kun housujeni päälle noussut puseroni liputti iloisesti: ”Napa näkkyy, naapurin pojat nauraa”. Voitte arvata miltä minusta tuntui, varsinkin kun lapsuuteni naapurin tytöllä oli seitsemän veljeä.;-) Nyt hieman naurattaa, mutta silloin se oli vakava paikka hieman yli kymmenvuotiaalle.

Samanlainen tunne on julkaisemisen kanssa: mutta siihen tunteeseen tottuu. Ainakin tekstin julkaiseminen on hieman helpompaa, eli helppous on suhteessa siihen, kuinka monta tekstiä on astunut reippaan harppauksen julkaisukynnyksen yli. Tai sitten ei.

Kirjoittaja ei halua olla esillä, tai ainakaan minä en halua olla. Mutta se on pakko oppia sietämään, että ajatukseni ovat esillä. Jokaista en voi miellyttää. Ja kun halu itseilmaisuun on vahva, kasvaa sietokykykin. Silloin astuu aikamoisen askeleen yli sen, mistä ei koskaan halua kertoa, ja kertoo vain siitä minkä itse arvelee kestävän. Se on ainaista taistelua itseni kanssa siitä, mistä on lupa kirjoittaa. Yhä enemmän ajattelen että HAH, vai ei ole lupaa. Kyllä on.  Kunhan ei vain loukkaa ketään terävällä kynällään tyyliin Cave Canem.