E-KIRJA VAI PAPERINEN VANHA TUTTU?

Jatkoin äänestysaikaa, koska sivuilleni ei ole tänään päässyt, en itse eivätkä toisetkaan. Jos joku on yrittänyt sivuilleni päästä äänestääkseen, eikä ole voinut äänestää, olen lisännyt aikaa 29.11 maanataille klo 16.00 saakka. Arvonta tapahtuu huomenna illalla, ja julkaisen tulokset ja laitan s-postit onnekkaille. Malttakaa iltaan saakka.

Olen aikamoinen jäämään koukkuun kaikenlaisiin elektronisiin laitteisiin. Tämän ymmärrän ja hyväksyn musiikin kuuntelun kohdalla. Telkkarilla ei niin hirveästi väliä, en oikein ole päässyt nykyajan ohjelmien makuun. BB on ihan no, en vaan ymmärrä. Pikku Dorrit oli hyvä laatusarja, eikä nykyinen rohkeuteni riitä poliisisarjoihin. Ja itkemättä (suokaa anteeksi) en ole voinut katsoa Rosamund Pilcherin Neljä vuodenaikaa -sarjaa. Niinpä kaksi viimeistä osaa, talvi ja kevät, ovat edelleen tallennettuina. Saavat ollakin.

Mutta olen seurannut mielenkiinnolla käytyä keskustelua E-kirjoista. Ne kuulemma sopivat paljon lukeville, ja lukulaitteen näyttö on paremmin silmille sopiva kuin tietokoneen näyttö. Näyttö ja muste vastaavat heijastuksiltaan paperia.

Opiskeluaikoina kerrottiin sisällöntuotannosta, joka tarkoittaa siis tässä pohdinnassa kirjan kirjoittamista. Kymmenisen vuotta sitten pitelin kädessäni E-kirjaa. Mielessäni välkkyivät kannet, johon kirjailija siirtää sisällön. Väärä järjestyskö? Ensin sisältö, sitten kannet. Paperisestakin kirjasta käytetään nimitystä käyttöliittymä: tarkoittanee tapaa, jolla loppukäyttäjä eli lukija kommunikoi sen sisällön kanssa. On todettu, että paljon lukevat vaihtavat sujuvasti käyttöliittymästä toiseen: paperisesta kirjasta elektroniseen aineistoon ja päinvastoin. Tilanteen mukaan.

Se on totta, että elektroninen kirja säästää tilaa. Ei olisi huolta kirjahyllyn järjestämisestä, ei tarvitsisi miettiä pölypalleroita tai hyllyn pyyhkimistä. Lukulaite on kätevä ottaa mukaan, kun lähtee kaupunkiin ja samalla saa koko kirjahyllynsä mukaan. Tai jonnekin, missä joutuu ehkä odottamaan. Millainen E-kirja olisi matkaoppaana? Näyttäisi kävelyreitit valmiiksi näyttöön, ja samaan aikaan ääni lukisi historialliset tosiseikat ja kertoisi menneestä ajasta.
Mutta entä sivujen kääntämisestä syntyvä hiljainen tuoksu ja ääni. Ne katoaisivat. Katoaisi hiljainen kunnioitus toisia saman kirjan lukeneita kohtaan, heitä jotka ovat pitäneet samaa kirjaa kädessään. Ja pelottaa ajatus, että koko kirjavarastoni olisi yhden laitteen varassa. Nykyään tulipalot ovat harvinaisempia kuin tietojen katoaminen tietokoneelta. Kaikkea voi sattua. Paperisen kirjan ollessa kädessäni, tunnelmani lienee toinen.

Vaikka kyllähän tähän maailman ikään painetut kirjat, tuskin ne mihinkään katoaisivat. Ja on muistettava, että tämä tuumailuni koskee ainoastaan kaunokirjallisia teoksia ja suurelle yleisölle tarkoitettujen aineistojen tallennustapaa. Tieteellisessä aineistossa kannatan siinä mielessä elektronista aineistoa sen helpon saatavuuden vuoksi. Ja kirjastoalan ammattilaisia tarvitaan, sillä epäilen että kaikkea aineistoa tullaan koskaan siirtämään elektroniseen muotoon. Kirjastoihmisen työ lienee hyvin erilaista muutaman vuosikymmenen kuluttua.

Entä omakustanteet? Olisiko se pelkästään kirjatiedostojen siirtämistä johonkin kirjapankkiin? Ja kuinka omakustannekirjailija saisi tästä tulonsa? Kuinka myöhemmin valvotaan esimerkiksi E-kirjojen tekstin laadullisuutta? Mitä tapahtuu kustantamoille? Ja säästääkö E-kirja metsiä? Tällaisia mietin, kun luin Stockmannin esitettä E-kirjoista. Voi olla, että kirjoittamani on nostalgiaan taipuvaiselle luonteenlaadulleni sopivaa pohdintaa. Enkä vielä ole tehnyt päätöstä suuntaan tai toiseen, siispä pysyn edelleen paperisessa käyttöliittymässä. Painetussa kirjassa. Ja tästäkin tekstistä puuttuu vielä monta näkökulmaa.

Siispä kuulisin mieluusti sinunkin mielipiteesi. Vastaa kyselyyn. Äänestys alkaa 20.11. klo 12.00 ja aikaa on ensi viikon sunnuntaihin 28.11 12.00 saakka. Arvon jokaisen vastanneen kesken kirjanmerkkejä. Niitä on kahta mallia. Kahdelle onnettaren suosikille postitan kolme kappaletta valitsemaansa mallia. Voit kommentoida halutessasi ja kertoa omia näkökohtiasi. Muista laittaa kommenttiisi oletko mukana arvonnassa sekä sähköpostiosoitteesi, jotta voin kertoa sinulle, onnistiko arvonnassa. Ja jos haluat kirjanmerkkisi erivärisinä, voin toki tehdä ne väreillä, jotka itse valitset. Punavalkoiseen malliin kahta väriä, siniseen malliin kahta tai kolmea väriä. Ruudukko voisi olla aika mukava vaikka mustavalkoisena.

E-KIRJA VAI PAPERINEN KIRJA?

 • E-KIRJA JA PAPERINEN KIRJA (60%, 6 Votes)
 • PAPERINEN KIRJA (40%, 4 Votes)
 • E-KIRJA (0%, 0 Votes)

Äänestäjiä yhteensä: 10

Loading ... Loading ...

18 thoughts on “E-KIRJA VAI PAPERINEN VANHA TUTTU?

 1. Luulen, että käyttäisin mielelläni molempia, joskin e-kirjaa en vielä ole kokeillut. Paperikirjalla on erilainen merkitys ainakin itselleni ja niitä pitää voida katsoa kirjahyllyssä ja nähdä, että siellä ne ovat. E-kirja on kätevä reissussa.

 2. Olen mukana arvonnassa, tarvitsisinkin hyviä kirjanmerkkejä. 🙂

  Minua jännittää e-kirjat ja tuntuu, ettei vielä edes tiedetä kuinka paljon hyötyä niistä voisi olla, esimerkiksi juuri opiskelussa, jolloin ei tarvitse enää raahata suuria määriä kirjoja mukanansa.
  Toisaalta olen kirjojen hipelöijä ja keräilijä. Minusta on mukava katsella omaa kirjahyllyä ja miettiä lukukokemuksiani niiden kirjojen parissa. En tiedä saisinko samanlaista kokemusta e-kirjojen parissa.

 3. Jostain syystä tunnen vastenmielisyyttä tätä uutta, joka paikkaan tunkeutuvaa teknologiaa kohtaan. Periaatteessa se voisi olla hyvä, mutta tapa miten se tehdään on huono, laitteet jää keskeneräisiksi, huonolaatuisiksi. Lisäksi olen huolissani, pitkällä aikavälillä, mitä se vaikuttaa ihmiseen. Minua se stressaa jo lyhyellä aikavälillä. Pidän perinteisistä kirjoista enemmän ja mielestäni tietokin on paremmin omaksuttavissa, kun sen lukee paperilta präntättynä!

  Osallistun arvontaan

 4. No kah, pitäisikö tuo osallistua arvontaan. Ei ole oikein voittajafiilis.. 🙂

  • arctia: Jep, mukana olet arvonnassa. Jospa se fiilis lähtisi tästä;)

 5. Sähköisen kirjan voi tehdä paperista, luulee peikko. Se ei äänestä, sillä se ei halua voittaa arpajaisissa.

  • isopeikko: Kiitos kommentistasi! Äänestämällä ei vielä ole arvonnassa mukana, joten jos peikko haluaa äänestää, voi se käydä hiljaa valitsemassa peikkoisimman vaihtoehdon;) En näe kuka on äänestänyt ja minkä vaihtoehdon valinnut. Se käy ilmi ainoastaan kunkin kommentista. Jos kommentoija niin haluaa.

 6. Mielenkiintoinen aihe.

  Mutta ei liene yllätys, että kirja kirjana minulle. Kirjat hyllyineen ovat tärkeä osa kotia. Ja niihin liittyy kodin tuntu. Kirjat ovat ystäviä. Ne ovat työtä, ne ovat avuksi. Ne opettavat. Ja monet keitto- ja matkakirjat ovat kauniita.

  Jotenkin on vaikea kuvitella istuvansa takkatulen äänessä iPad -sylissä.

  Ehdottomasti osallistun arvontaan!

 7. Ambivalentteja ambitioita: jospa tenttikirjat saisi tilattua johonkin näppärään lukulaitteeseen.. Vanhan kirjan tuoksu taas on ensirakkauksiani. En tyrmää uutta, vaan ikiaikaista rakasta en hylkää koskaan!

 8. Syvällistä ja asiallista tutkiskelua kirjoista.
  Rakastan kirjasivun pintaa, usein lukiessani hivelen sitä. Se saa olla karhea taikka kiiltäväpintainen, ei välia, se vain tuntuu läheiseltä siinä käden alla. Samoin tunnen aamulehteä tai aikakausilehteäkin kohtaan, hipelöin 🙂
  Koska en tiedä elekronisesta kirjasta vielä paljoakaan, kommentoin siihen myöhemmin, JOS Pukki tuo Ibooksin lahjaksi!

Comments are closed.