KEVÄT, KEVÄT

Paljon ylistetty, paljon odotettu, paljon pelätty. Valon repivä raakuus, maan ruskeus vastakohtana. Keväällä kaikki on kuolleempaa kuin syksyllä, ja tuon kuolleen maan läpi täytyy vihreyden puhkaista kolo josta kurkistaa. Näin on ollut läpi tuhansien vuosien, näin on ollut läpi jokaisen ihmisen ikuisuuden. Ja silti se jaksaa kiehtoa. Jokainen kevät on uusi, jokainen kesä eletty nopeasti.

Kuinka monta runoa on kirjoitettu keväästä? Kuinka monta elämänalkua on verrattu kevääseen? Kuinka monta kertaa Nuuskamuikkunen on säveltänyt Kevätlaulunsa? Vain kerran. Kuten Niina Hakalahti runoilee: ”on yksi kevät, syksyjä monta”

Kuinka moni hetki on minulle ainutlaatuinen? Aamut, niitä on monta. Ja silti Kaikki elämän aamut ovat ainutkertaisia*. Kuinka monta iltaa kohtaan? Illat tulevat hiljaa, aamut räjähtävät silmille. Montako ainutlaatuista hetkeä mahtuu räjähdyksen ja hiljaisen väliin. En halua niitä laskea, en kertoa toisilla luvuilla. Haluan niiden näkyvän teksteissäni, tulevissa ja menneissä. Aika on ikuisuus. Runot hetkiä.

*Pascal Quignard: Kaikki elämän aamut (1992)

Kategoria(t): Kirjoittaminen, Runous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 Responses to KEVÄT, KEVÄT

 1. Hihat sanoo:

  T.S Eliothan kirjoitti: huhtikuu kuukausista julmin. Keväässä on vaatimus: herää, kasva, uudistu. Siksi sitä ”pelkää”, ettei
  ehdi mukaan…..

  • Railaterttu sanoo:

   Hihat: Ja kevään valo on joillekin raadollisen kova. Se vaatii näkymään ja näkemään.

 2. helanes sanoo:

  Rai(la)kkaasti keväästä ja elämästä.

  • Railaterttu sanoo:

   helanes: No niin, huomasi joku tuon kas-pääteen;) Onneksi sukunimeni ei ole Kaskela;) Kiitos, ei tällä nimellä voi muuten keväästä kirjoittaa…Mukavaa kevättä sinullekin.

 3. Juuri näin!

  Aamu on lempivuorokaudenaikani – jos niin voi sanoa. Kesäisin se on raikas, syksyisin viileä, säkenöivä, värikäs, talvisin kylmä ja autio, keväisin täynnä auringon valoa ja odotusta. Aamussa vuodenaika näkyy selvimmin, sanoisin.

  • Railaterttu sanoo:

   Tuure: Totta kai voi sanoa, mikä on lempivuorokauden aika. Minulle se on sitten lienee ilta; en todellakaan ole aamuherääjä. Vaikka kesäaamut neljän viiden aikaan ovat joka kerta ennenkokemattomia. Tuo mitä sanot vuodenajasta ja aamusta on jälleen tosi. Mukavaa viikkoa sinullekin.

Kommentointi on suljettu.