PAPERIN VALMISTUS

[album: http://www.raila.fi/wp/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp/wp-content/uploads/dm-albums/paper making/]

Varoitus: Älä kaada paperimassaa viemäriin, tai joudut kutsumaan paikalle putkimiehen! Tukkii varmasti putket. Ja välineitä voi enää käyttää ruuan valmistukseen paperinteon jälkeen.

Ensimmäisessä kuvassa on kumottu valmis, viirattu paperiarkki vanhalle lakanalle.  Seuraavassa kuvassa on jäätynyttä paperimassaa, jonka tein palasiksi (2 x 2 cm) revitystä sanomalehdestä ja kaadoin kaksi litraa kiehuvaa vettä silpun päälle. Lisäsin punaista kangasväriä, ja annoin massan olla yön yli. Voit laittaa joukkoon myös valkaisevaa pyykinpesuainetta, se vie harmautta pois. Sitten sekoitin tehosekoittimella massan (selluloosaako?) pehmeäksi mössöksi. Sen laitoin purkissa pakastimeen, koska en käyttänyt sitä samantien. Pakastimeen siksi, ettei massa homehdu. Yhdestä Kalevasta saa noin 30 arkkia.

Tänään sulatin massaa hieman, ja laitoin sitä runsaan kuuman veden joukkoon. Muovinen viiraa suurempi neliskulmainen vati on hyvä. Viiralla eli sihvilällä tein paperiarkkeja. Pyöräytä massaa kädellä hiukan ennen viiran upottamista, että se todella jää teräsverkon päälle. Viira upotetaan täysin vesimassan joukkoon, ja nostetaan hitaasti pois. 

Viimeisestä kuvasta näkee viiran, eli siinä on teräsverkko. Ehkä hieman tiheämpi verkko saisi olla, liian on seula. Kun se on tuossa lakanan päällä, verkkoa painellaan (ei hangata) rätillä, jotta saadaan imettyä liika vesi pois. Sitten nostetaan toisesta reunasta hyvin varovasti viiraa, ja massa jää kiinni lakanaan. Sitten toinen lakanapala arkkien päälle, johon voi jatkaa uusien arkkien tekemistä.  Ne saavat kuivua painon alla ainakin huomiseen.Sitten ripustan ne pyykkitelineelle.

Ja kun arkit ovat täysin kuivat, otan lakanaa kiinni paperin vastakkaisista kulmista, ja vetäisen hiukan eri suuntiin. Paperi irtoaa vähän, ja sitten sen voi ottaa kuivana arkkina irti.

Laitan kuvia punaisista arkeista, kunhan  ne kuivuvat. Ehkäpä lauantaina, jo. Tämä on niitä asioita, joista ei voi koskaan täysin ennustaa lopputulosta.  Väri jännittää itseänikin. Harmaita on jo valmiina, sitten lauantaina niistäkin kuvia, voitte verrata väriä. Ja parempi kuva viirasta on luvassa. Oli hieman vaikeaa ottaa märillä kumikäsineillä kuvia;-)

4 thoughts on “PAPERIN VALMISTUS

    • Pia: Niin on! Siinä on monia ihania mahdollisuuksia tehdä erilaista ja kaunista jälkeä. Se on huikaisevaaa! Ensi kesänä teen koko talven paperit ulkona.

    • isopeikko: Tämä on tekijästäänkin jännää. Lopputulos on aina arvoitus. Tätä voi vielä koristella, laittaa lehtiä tai oksia tai heiniä tai lautasliinoja tai omat nimikirjaimetkin saa rautalangasta. kun vääntää ja laittaa viiran päälle. Nimikirjaimet kuulemma mäkyy kohoumana paperissa, kun rautalangan ottaa pois. Ensi kerralla kokeilenkin sitä. Juu, kyllä vaan, peikko, usko pois: paperista tulee paperia.

Comments are closed.